Evde Ekmek Yapalım
Merhaba, Sağlıklı beslenmek için ekmeğimizi kendimiz yapalım,
denemeden önce çok zor çok meşakatli bir süreç olduğunu düşündüğüm için evde ekmek yapanlara özellikle ekşi mayalı ekmek yapanlara hep hayranlıkla bakardım .
Sonra bir gün bir cesaret önce ekşi maya için ilk adımı attım ardında da ekmeğimi yaptım.
Malzemeler :
*Ekşi maya
*Un
*Tuz
Nasıl hazırladım?
Önce ekşi mayama biraz ılık su ekleyerek derin bir kap içerisine alıyorum ve üzerine un ekleyerek yoğurmaya başlıyorum (un yaklaşık 5 su bardağı kadar )
Hafif nemli bir şekilde (üsteki resimde olduğu gibi) dinlenmeye bırakıyorum.
Yaklaşık 1 saat dinlendikten sonra üzerine un ekleyerek tekrar yoğuruyorum ve dinlemeye bırakıyorum (üstteki resimdeki gibi, bu dinlenme sürecinde hamurumun üzerini hafif nemli bez ile örtüyorum)
ne kadar uzun süre dinlenirse (mayalanma süresi) kabarma oranı ve içerisinin delikli ekmek kıvamı o kadar iyi oluyor.
(3-6 saat arasında dinlendiriyorum)
Pişireceğim ekmek tepsimi yağladıktan sonra hamurumu cam tepsime alıyorum üzeri iyice nemlenecek şekilde su ile yeniden ıslatıyorum kesim için son şeklini verdikten sonra 200 derecede önceden ısıtılmış fırınıma atıyorum ve 30 dakika sonra miss gibi ekmeğim hazır.
fırından çıktıktan hemen sonra kabuğu çok sert olmasın diye su ile hafif nemlendirerek dinlenmeye bırakıyorum
afiyet olsun ...
7 yorum
Çok güzel görünüyor elinize sağlık. :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilEmeği bol ama ne kadarda sağlıklı bir ekmek olmuş :) Ellerinize sağlık :) ben yeni takipçinizim sayfama da beklerim :)
YanıtlaSilSeve seve ziyarete geleceğim, evet biraz zahmetli ama kesinlikle çok lezzetli ve sağlıklı
SilEllerinize sağlık Emel hanım çok güzel görünüyor 😊. Ben de kendim yapıyorum ekmeğimi ve çok daha besleyici ve doyurucu oluyor üstelik çokta sağlıklı 🤗. Sevgilerimle 😊
YanıtlaSilSevgiler Zehra hanım, evet çok sağlıklı kesinlikte kendiniz yapmaya devam edin.
SilEllerinize sağlık :)) Blogunuzu yeni keşfettim takipteyim, bana da beklerim :) makyajlikus.blogspot.com
YanıtlaSil